Klopsy w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

KLOPSY

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kg
  • jajka

    3 sztuki
  • pieczarki

    30 dag
  • ser żółty

    20 dag (plastry)
  • przyprawa do mięsa mielonego

    wg uznania
  • sól

    wg uznania
  • pieprz

    wg uznania

SOS

  • pieczarki

    30 dag
  • sos pieczarkowy

    2 opakowania
  • margaryna

    nieduża ilość
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 sztuka

DODATKOWO

  • bułka tarta

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Klopsy w sosie pieczarkowym foto
Pieczarki do klopsów drobniutko pokroić i usmażyć na tłuszczu.

Mięso dać do miski, wbić jajka dodać przyprawy do smaku i ręką wyrobić na pulchną masę.
Krok 2 -  Klopsy w sosie pieczarkowym foto
Niedużą ilość mięsa wziąć do zwilżonej ręki rozplaszczyć delikatnie i nałożyć plaster sera żółtego i odrobinę pieczarek. Zwinąć w rulon i obtaczać w bułce tartej.
Krok 3 -  Klopsy w sosie pieczarkowym foto
Piec na rozgrzanym tłuszczu wolno z obu stron.

SOS: Na odrobinie tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć.
Podlać odrobiną wody.

Opakowania sosu pieczarkowego rozpuścić w zimnej wodzie (przepis na torebce) i zalać pieczarki, chwilę pogotować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 09.09.2016 19:29
Moje smaki
Justi2401 15.09.2015 13:03
Uwielbiam takie dania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat