Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowe bułeczki
Ciasto:Kalafiora dzielimy na różyczki , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , studzimy.
Rozgniatamy warzywo widelcem lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.
Do miski wsypujemy mąki , dodajemy puree z kalafiora , zaczyn oraz olej.
Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( gdyby było za gęste dolewamy odrobinę ciepłej wody)
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na 2 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy kwadrat o wysokości 2 cm.
Z ciasta wykrawamy kwadratowe bułeczki , każdą obtaczamy w mące żytniej chlebowej.
Układamy pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.