Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowa pianka z białą czekolodą i porzeczką w galaretce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt grecki 750 g
biała czekolada 400 g
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
wrzątek 5 łyżek
porzeczki 1 szszklanka białej , oczyszczonej
galaretka 1 sztuka
wrzątek 300 ml

Porada

Idealny bilans smakowy : jogurt naturalny ze słodką , białą czekoladą i kwaskowe porzeczki w słodkiej , agrestowej galaretce. Typowo letnie , lekkie , rozpływające się w ustach ciasto na zimno z orzeźwiającymi owocami. Smakuje doskonale..

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowa pianka z białą czekolodą i porzeczką w galaretce

W garnku na kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę , odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku , odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski przekładamy jogurt naturalny , dodajemy ziemną czekoladę i żelatynę oraz wsypujemy cukier puder.
Miksujemy do połączenia się składników.

Masę wylewamy do tortownicy ( jeśli używamy fory nie otwieranej wyłóżmy ją papierem do pieczenia).
Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku , odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Wierzch ciasta posypujemy porzeczką , wylewamy galaretkę.
Pozostawiamy w lodówce na kolejne 2-3 godz a najlepiej na noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 03.08.2017 18:28
porzeczki w takim zestawieniu- pyszne
anka1988 01.08.2017 13:44
super lekki torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak