Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z ciasta półfrancuskiego

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
mąka pełnoziarnista 15 dag/pszennej
masło 45 dag
żółtko jajek 4 szt
kwaśna śmietana 1 szklanka
sól 1 szczypta
cukier puder do posypki
Cynamon mielony Prymat do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z ciasta półfrancuskiego

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść półfrancuskie ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.
Krok 1 -  Ciasteczka z ciasta półfrancuskiego foto
2
Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
Krok 2 -  Ciasteczka z ciasta półfrancuskiego foto
3
Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Krok 3 -  Ciasteczka z ciasta półfrancuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 31.12.2015 10:03
fajne ciasteczka
Krystyna32 04.11.2015 09:29
apetyczne :)
Franciszek 04.11.2015 00:40
pyszne ciastka
gosia561 03.11.2015 20:20
idealne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak