Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    7 szkl + 2 łyżki
  • mleko ciepłe

    2 szkl
  • sól

    2 łyżeczki
  • drożdże suche

    2 op
  • oliwa

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

Farsz

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • kapusta kiszona

    250 g
  • papryka czerwona

    1 duża
  • pomidor

    1 duży
  • cebula

    2-3 szt
  • czosnek

    6-7 ząbków
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • kminek

    1 szczypta

Dodatkowo

  • ser żółty

    20 dag
  • oliwa

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 słoiczka
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem foto
Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 2 -  Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem foto
Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach.
Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy.
Krok 3 -  Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem foto
Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
MałaMi89
Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) Dla leniwych (bo lepienie jest czasochłonne) polecam przygotowanie w postaci małych pierożków lub nawet calzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 10.01.2016 16:55
bardzo smakowite,można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę
Dorota76 10.01.2016 16:35
fajna propozycja na imprezę
Renataj 10.01.2016 12:24
Bardzo apetyczne bułeczki:)
RenataZ-et 10.01.2016 10:26
bardzo fajny pomysł na nadzienie :)
Ewelina1991 10.01.2016 09:54
apetyczne bułeczki
Stenka 10.01.2016 09:35
ciekawy przepis
agaK. 09.01.2016 21:54
Bułka z niespodzianką:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat