Przepis i sposób przygotowania na: „Jaki –taki” ,krem kurczakowy po japońsku.
Wykonanie.
Pieczarki, tylko głowy ,oczyścić ,skropić sokiem z cytryny i wrzucić na 1 min do wrzącego rosołu. Odstawić na 1 h. Następnie wyjąć i poszatkować w plastry. Mięso ,groszek (bez zalewy) ,drobno posiekaną dymkę wymieszać dokładnie z brandy i rozłożyć do 6 kokilek. Jajka ubić z solą i pieprzem ,wymieszać z letnim rosołem i nalać do kokilek ,każdą porcję nakryć listkiem sałaty. Kokilki umieścić w rondlu (brytfannie)wypełnionej wodą do ¾ wysokości kokilek. Gotować na małym ogniu ok.20 min ,tak by zupa zgęstniała. Można też wstawić brytfannę na 20 min do nagrzanego piekarnika. Podawać na ciepło-zimą lub na zimno-latem albo jak chcemy.