Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zapach domowego ciasta drożdżowego z owocami to pomysł na deser, który przygotujecie o każdej porze roku. Po śliwki, które zostały użyte w tym przepisie możecie sięgnąć w sezonie jesiennym lub wykorzystać te mrożone. Ciasto drożdżowe z owocami pokochają wszyscy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    600 gramów
  • mleko

    250 mililitrów
  • drożdże świeże

    30 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • Sól kamienna spożywcza jodowana

    1 szczypta
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • masło

    100 gramów

Kruszonka:

  • masło

    80 gramów
  • mąka

    150 gramów
  • cukier

    70 gramów
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

    1 kilogram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na idealnie puszyste ciasto drożdżowe, opisane krok po kroku. Z tym przepisem wyjdzie Wam smaczne ciasto, którym będziecie mogli się zajadać jesienną porą. Do przepisu wykorzystane zostały śliwki węgierki, ale możecie zastąpić je innymi, ulubionymi owocami. Do tego nie zapomnijcie o kruszonce. Obficie posypcie ciasto kruszonką, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. 

Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut.

Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.

Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).

Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę schłodzić w lodówce.

Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła.

Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.

Ciasta z sezonowymi owocami zawsze się sprawdzają i wszystkim świetnie smakują. Po sezonie na truskawki i maliny, przychodzi czas na śliwki węgierki i jeśli w Waszych przydomowych sadach macie ich całkiem sporo - to już wiecie jak możecie je wykorzystać. Ciasto drożdżowe ze śliwkami nie ma sobie równym, gdy wieczory stają się coraz krótsze, a my zasiadamy z kubkiem gorącej herbaty. aby odpocząć po całym dniu. 

Szukacie innych przepisów na ciasta domowe? Znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku - >> LINK

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ola1984 02.10.2017 09:26
Zniknęło w oka mgnieniu :)
jejkuchnia 02.10.2017 07:25
Ze śliwkami jeszcze pyszniejsze. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat