Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek oliwkowo-ziołowy

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny, domowy chlebek z oliwkami, ziołami iorzechami. Będzie pasował do kanapek, jako dodatek do dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zupy.

Składniki:

drożdże suche 10 gramów
mąka pszenna typ 550 500 gramów
otręby pszenne 100 gramów
orzechy włoskie 150 gramów
pestki dyni 3 łyżeczki
oliwki zielone Smak 1/4 szklanki
oliwki czarne Smak 1/4 szklanki
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 2 łyżeczki
woda 0,5 litra
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek oliwkowo-ziołowy

Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże, otręby, sól, zioła i 0,5 l letniej wody. Starannie wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Dodać posiekane orzechy, oliwki  i pestki dyni i zagnieść.

Do „keksówki” wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Chlebek piec ok. 1,5 godziny.

Podawać do zup lub jako podstawę do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak