Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże suche
10 gramów -
mąka pszenna typ 550
500 gramów -
otręby pszenne
100 gramów -
orzechy włoskie
150 gramów -
pestki dyni
3 łyżeczki -
oliwki zielone Smak
1/4 szklanki -
oliwki czarne Smak
1/4 szklanki -
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
2 łyżeczki -
woda
0,5 litra -
sól
do smaku
Sposób przygotowania
Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże, otręby, sól, zioła i 0,5 l letniej wody. Starannie wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Dodać posiekane orzechy, oliwki i pestki dyni i zagnieść.
Do „keksówki” wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Chlebek piec ok. 1,5 godziny.
Podawać do zup lub jako podstawę do kanapek.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się