Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chlebek oliwkowo-ziołowy

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pyszny, domowy chlebek z oliwkami, ziołami iorzechami. Będzie pasował do kanapek, jako dodatek do dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zupy.

Składniki:

drożdże suche
10 gramów
mąka pszenna typ 550
500 gramów
otręby pszenne
100 gramów
orzechy włoskie
150 gramów
pestki dyni
3 łyżeczki
oliwki zielone Smak
1/4 szklanki
Sklep Prymat
oliwki czarne Smak
1/4 szklanki
Sklep Prymat
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
0,5 litra
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek oliwkowo-ziołowy

Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże, otręby, sól, zioła i 0,5 l letniej wody. Starannie wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Dodać posiekane orzechy, oliwki  i pestki dyni i zagnieść.

Do „keksówki” wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Chlebek piec ok. 1,5 godziny.

Podawać do zup lub jako podstawę do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak