Chlebek oliwkowo-ziołowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny, domowy chlebek z oliwkami, ziołami iorzechami. Będzie pasował do kanapek, jako dodatek do dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zupy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże suche

    10 gramów
  • mąka pszenna typ 550

    500 gramów
  • otręby pszenne

    100 gramów
  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • pestki dyni

    3 łyżeczki
  • oliwki zielone Smak

    1/4 szklanki
  • oliwki czarne Smak

    1/4 szklanki
  • zioła kuchni włoskiej

    2 łyżeczki
  • woda

    0,5 litra
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże, otręby, sól, zioła i 0,5 l letniej wody. Starannie wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Dodać posiekane orzechy, oliwki  i pestki dyni i zagnieść.

Do „keksówki” wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Chlebek piec ok. 1,5 godziny.

Podawać do zup lub jako podstawę do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat