Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić oliwę smakową do sałatek?

Jak zrobić oliwę smakową do sałatek?

Oliwy smakowe doskonale uzupełniają sałatki. Dodatki w postaci chili, czosnku czy ziół nadadzą naszym potrawom wyjątkowego charakteru.

 

Jak przygotować oliwę smakową?

Oliwy smakowe możemy w prosty sposób przygotować samodzielnie. W tym celu będziemy potrzebować czystej, suchej butelki (najlepiej z ciemnego szkła, które będzie chronić oliwę przed utleniającym działaniem promieni słonecznych).

Wybrane przez nas dodatki wrzucamy do butelki i zalewamy oliwą extra virgin. Co ważne, dodatki muszą być czyste i suche.

W miarę możliwości należy sięgać po suszone produkty. Teraz musimy już tylko poczekać aż oliwa „przejdzie” smakiem i aromatem dodatków, czyli minimum tydzień. 

Aby uniknąć psucia się dodatków, należy pamiętać, żeby cały czas były zanurzone w oliwie. Gdyby w trakcie zużywania zaczęły wystawać ponad poziom oliwy, to trzeba uzupełnić płyn lub wyciągnąć dodatki z butelki. 

Z czego przygotować smakową oliwę?

Aromatyzowaną oliwę można przygotować z dowolnie wybranych składników - ograniczają nas jedynie wyobraźnia i upodobania smakowe. Do najpopularniejszych dodatków należą:

- czosnek, z którego powstanie oliwa czosnkowa,
- papryczka chili, dzięki której przygotujemy pikantną oliwę,
- suszone pomidory,
- zioła (np. oregano, rozmaryn, tymianek, pietruszka), 
- kolorowy pieprz,
- imbir,
- skórka z cytryny. 

Smakową oliwę z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania marynaty lub skropienia sałatek czy dań z makaronem. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku buteleczek z różnymi dodatkami i podanie ich do pizzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak