Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

5.0
(179)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilograma
mleko 125 mililitrów
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
szpinak mrożony 0,5 kilograma
jajko 2 sztuki
twaróg 100 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
woda 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

Przygotowanie farszu:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodawać szpinak i podsmażać około 10 minut, lub nieco dłużej, na wolnym ogniu, bez przykrycia tak, aby odparowała woda. Wbić jaja, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Twaróg pokruszyć. Wszystko dodać do zimnego szpinaku.

Przygotowanie pierogów:

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.

Gotowanie pierogów:

W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze i przekładać wiórkami masła. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 15.02.2023 13:57
Szpinak rozdrobniony czy liście?
asiatok 04.06.2016 18:44
jadłam z fetą, ale twaróg to też ciekawa alternatywa
smakołyk 15.02.2014 17:41
Podoba mi się pomysł, takich pierogów jeszcze nie robiłam
Kejti 12.02.2014 20:04
Smakowicie wyglądają :-)
Klausia 19.01.2014 15:04
są rewelacyjne :)
marcia7 21.11.2013 16:15
doskonałe pierogi
alaaa 24.09.2013 17:06
zazdroszczę techniki zlepiania,super
Melania 19.07.2013 20:36
Wspaniałe :)
Stenka 23.04.2013 16:33
ciekawa jestem smaku
fotoviderek 14.04.2013 10:13
Takie pierogi to rarytas :)
artur7 24.03.2013 14:38
smaczne pierozki mniam
Weronika_eM 22.03.2013 22:53
Nie mogłam dać "smaczne" 2 tygodnie temu, więc robię to teraz.
Juleczka20 18.03.2013 17:22
pyszniutkie pierożki!
Zosia1 14.03.2013 22:21
świeże,ze smacznym farszem,oryginalnie sklejone
Bernadeta1 14.03.2013 01:16
bardzo lubię takie pierogi, a sklejane rewelacyjnie
cooleczka 12.03.2013 19:08
wyglądają niezwykle apetycznie
ONY_za_kare 09.03.2013 09:18
lubię pierożki ze szpinakiem!
Alex_M 09.03.2013 09:11
pyyyszne pierozki :)
matesko 08.03.2013 15:36
bardzo ładnie zrobione
babajaga1969 08.03.2013 12:36
apetyczne, pyszne i ładnie posklejane :)
Rafał10 08.03.2013 11:19
Nie dość, że dobra kucharka to jeszcze niesamowita fotografka :)
08.03.2013 10:27
misterna robota
pajbek 08.03.2013 10:04
Super pierożki i jak ładnie podane :-)
Katarzyna34 08.03.2013 09:36
starannie i pięknie wykonana te pierożki
Łucja 08.03.2013 09:32
dziękuję :) wszystkim za komentarze :) niestety + nie działają, smaczne też, te wszystkie utrudnienia zaczynają być bardzo irytujące!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak