Doradca Smaku XIII: Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami, odc. 28

19.10.2020
Doradca Smaku XIII: Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami, odc. 28

Podroby przeżywają obecnie swój renesans w polskiej kuchni. Kiedyś znane i cenione, później na długi czas praktycznie zniknęły z polskich stołów. Na szczęście od jakiegoś czasu można je coraz częściej spotkać i w sklepach i w eleganckich restauracjach.

Grasica cielęca, znana również pod nazwą anamelka lub mleczko cielęce, to jeden z praktycznie zapomnianych smaków kuchni staropolskiej. We Francji i Włoszech, grasica uznawana jest za prawdziwy rarytas, w Polsce można ją wciąż kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze i przyrządzić w ramach eleganckiej kolacji dla rodziny i znajomych.

Delikatna, aksamitna w smaku, w wersji prezentowanej przez Roberta Sowę, z dodatkiem karmelizowanych śliwek i moreli.  

Warto szukać nowych smaków, ale również warto odkrywać na nowo te już praktycznie zapomniane.

>>  PRZEPIS NA GRASICĘ CIELĘCĄ Z KARMELIZOWANYMI MORELAMI <<

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Polecane przepisy

prymat