Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane patisony.

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula biała 1 sztuka
ryż 200 g
mieszanka warzyw 400 g
olej do smażenia
curry
sól do smaku
pieprz do smaku
patison kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane patisony.

1. Patisonom obcinamy wierzchołki, środek wydrążamy dokładnie, aby nie pozostawić pestek
2. Ryż gotujemy.
3. MIĘSNA WERSJA: cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją; łączymy z ryżem i surowym mięsem. Przyprawiamy i farsz wkładamy do patisonów.
4. WERSJA WEGETARIAŃSKA: warzywa lekko podsmażamy na patelni, łączymy z ryżem, dodajemy przyprawy, mieszamy dokładnie i faszerujemy patisony.
5. Tak przygotowane patisony wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą(dla lepszego smaku polecam bulion) i pieczemy w 190 stopniach ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 24.01.2014 07:29
chętnie bym spróbowała!
Olga_SK 12.01.2014 23:27
Polecam - bardzo wszechstronne i smaczne warzywo :)
IlonaAlbertos 12.01.2014 23:25
W tym roku zamierzam posadzić je na działce, więc na pewno wypróbuję. Zapowiadają się wspaniale.
Klausia 19.12.2013 12:16
No wygląda to to naprawdę świetnie :) spałaszowałabym chętnie :D
Magda24 03.11.2013 20:36
ładnie wygląda - jak w miseczce - pyszne
matesko 15.10.2013 09:13
ładna dekoracja na stole
Stenka 27.09.2013 16:52
pięknie wygląda na stole, nawet jeden
caralajna 26.09.2013 21:04
śliczny okaz z pyszną zawartością :)
AZgotuj 26.09.2013 11:10
rewelacja, pięknie wyglądają dodatkowo:)
Konczi 26.09.2013 10:52
fantastycznie sie prezentuje
Mysiunia 26.09.2013 10:42
z chęcią wypróbuję :) super wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak