Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sałatka warzywna podana w wytrawnych babeczkach to pomysł, który może być zaskoczeniem dla gości i ozdobą świątecznego stołu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta na babeczki:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka kukurydziana

    0.5 szklanki
  • masło

    10 dag
  • Smalec wieprzowy

    5 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta

Składniki sałatki:

  • marchewka

    50 dag
  • pietruszka

    30 dag
  • ziemniaki

    30 dag
  • jajka ugotowane na twardo

    5 sztuk
  • ogórki kiszone

    2 sztuki
  • groszek konserwowy

    0.5 szklanki
  • kukurydza konserwowa

    0.5 szklanki
  • patisony marynowane

    0.5 szklanki
  • pieczarki marynowane

    0.5 szklanki
  • papryka marynowana

    1 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • majonez light

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczki
  • pieprz

    0.3 łyżeczki
  • natka pietruszki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami foto
Obie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać jajko i śmietanę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.
Krok 2 - Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami foto
Rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 3 - Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami foto
Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić obrać. Obrane jajka, warzywa, pieczarki, paprykę i patisony pokroić w kostkę. kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie napełnić upieczone, zimne babeczki, ozdobić, podawać.
IKrakowianka
Sałatkę podawać z wędliną i pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:04
Ciekawy pomysł na sałatkę, jeszcze takiej nie jadłam :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:36
Oj na pewno tak podana sałatka zaskoczy rodzinkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat