Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

4.9
(117)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pasta z czerwonej fasoli i dodatkiem suszonych pomidorów, idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, a także dip do nachosów. Koniecznie wypróbujcie ten wegetariański przysmak.

Składniki:

fasola czerwona z puszki
400 gramów
pomidory suszone Smak
5 sztuk
olej z suszonych pomidorów
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

- Pasta najlepiej smakuje, kiedy składniki się przegryzą. Warto więc przygotować ją dzień wcześniej, przed planowanym podaniem.

- Do pasty można również użyć suszonych pomidorów (nie w zalewie). Należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 minut, odsączyć i dodać do fasoli, dodając jednocześnie 2 łyżki ulubionego oleju (np. rzepakowego) lub oliwy.

- Pasta z fasoli świetnie komponuje się z prażonym słonecznikiem, można więc posypać nim kanapki, lub dodać 1-2 łyżki bezpośrednio do pasty.

Fasolę odsączyć, zachowując trochę zalewy. Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dolać trochę zalewy lub oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila 2 tygodnie temu
Dzień dobry. Czy można te pastę jakoś pasteryzować i zostawić w lodówce? Myślę o przechowywaniu jej przez 1-2 miesiące. Będę wdzięczna za pomoc.
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Dzień dobry, raczej nie zalecałbym pasteryzacji pasty. Możesz oczywiście spróbować, jednak w paście brakuje chociażby naturalnych konserwantów (kluczowych w procesie pasteryzacji), takich jak ocet czy duża ilość soli.
Maciek 26.01.2024 12:56
Byłem w kuchni, zerknąłem na te dwa główne składniki i pomyślałem, że dobrze będą razem smakować. Zblendowałem je. Faktycznie smakowały świetnie :) A teraz natrafiłem na ten przepis, z jednej strony trochę zawód, bo przygotowując pastę czułem się jak wielki kulinarny wynalazca, a z drugiej jestem wdzięczny, że będę mógł swój przepis ulepszyć dzięki tym sugestiom, czosnek brzmi jak świetny dodatek!
Agnieszka 31.08.2023 21:14
Ta pasta to jest sztos!!! Ilekroć zrobię dla domowników czy na imprezkę, znika w oka mgnieniu :) Zamiast pieprzu cayenne, dodaję kruszone suszone chili.
Doradca Smaku 01.09.2023 10:30
Nie ma to jak sprawdzony patent na przekąskę :) Bardzo dziękuję za opinię! Pozdrawiam, Doradca Smaku
Ola1984 04.07.2017 09:13
Częstuj się proszę :)
kloruś 02.07.2017 12:30
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak