Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

5.0
(112)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pasta z czerwonej fasoli i dodatkiem suszonych pomidorów, idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, a także dip do nachosów. Koniecznie wypróbujcie ten wegetariański przysmak.

Składniki:

fasola czerwona z puszki 400 gramów
pomidory suszone Smak 5 sztuk
olej z suszonych pomidorów 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

- Pasta najlepiej smakuje, kiedy składniki się przegryzą. Warto więc przygotować ją dzień wcześniej, przed planowanym podaniem.

- Do pasty można również użyć suszonych pomidorów (nie w zalewie). Należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 minut, odsączyć i dodać do fasoli, dodając jednocześnie 2 łyżki ulubionego oleju (np. rzepakowego) lub oliwy.

- Pasta z fasoli świetnie komponuje się z prażonym słonecznikiem, można więc posypać nim kanapki, lub dodać 1-2 łyżki bezpośrednio do pasty.

Fasolę odsączyć, zachowując trochę zalewy. Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dolać trochę zalewy lub oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Schłodzić w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maciek 26.01.2024 12:56
Byłem w kuchni, zerknąłem na te dwa główne składniki i pomyślałem, że dobrze będą razem smakować. Zblendowałem je. Faktycznie smakowały świetnie :) A teraz natrafiłem na ten przepis, z jednej strony trochę zawód, bo przygotowując pastę czułem się jak wielki kulinarny wynalazca, a z drugiej jestem wdzięczny, że będę mógł swój przepis ulepszyć dzięki tym sugestiom, czosnek brzmi jak świetny dodatek!
Agnieszka 31.08.2023 21:14
Ta pasta to jest sztos!!! Ilekroć zrobię dla domowników czy na imprezkę, znika w oka mgnieniu :) Zamiast pieprzu cayenne, dodaję kruszone suszone chili.
Doradca Smaku 01.09.2023 10:30
Nie ma to jak sprawdzony patent na przekąskę :) Bardzo dziękuję za opinię! Pozdrawiam, Doradca Smaku
Ola1984 04.07.2017 09:13
Częstuj się proszę :)
kloruś 02.07.2017 12:30
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak