Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fasolką szparagową
Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie żółtej fasolki szparagowej to sięgnij po ten przepis. Tarta wytrawna jest ciekawym pomysłem na ciepłą kolację lub obiad.
Gdy nie macie zbyt dużo ciasto wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie jako spód, tak jak w tym przepisie.
Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy do tart).
Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min w 200°C. Pod koniec można włączyć termoobieg.