Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fasolką szparagową

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu.

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
fasolka szparagowa 500 gramów
groszek świeży 100 gramów
majonez tradycyjny 2 łyżki
śmietana 18% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fasolką szparagową

Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie żółtej fasolki szparagowej to sięgnij po ten przepis. Tarta wytrawna jest ciekawym pomysłem na ciepłą kolację lub obiad.

Gdy nie macie zbyt dużo ciasto wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie jako spód, tak jak w tym przepisie. 

Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.

Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy do tart).

Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min w 200°C. Pod koniec można włączyć termoobieg.

Pyszna fasolka do obiadu na maśle - znacie, lubicie? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak