Tarta z fasolką szparagową

Tarta z fasolką szparagową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • fasolka szparagowa

    500 gramów
  • groszek świeży

    100 gramów
  • majonez tradycyjny

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki,obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy do tart).
Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min w 200°C. Pod koniec można włączyć termoobieg.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat