Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z grzybami
30 dkg pieczarek
6-7 suszonych grzybków (namoczyć, ugotować)
cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, następnie wymieszać z żółtkami i białkiem, dać łyżeczkę soli , śmietanę oraz alkohol. Wyrobić ciasto. Gdy już będzie gładkie i zwięzłe włożyć na pół godziny do lodówki.
Pieczarki oraz cebulkę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dobrze posolić i popieprzyć. Gdy ostygnie zmielić przez maszynkę razem z grzybami. Do farszu dodać łyżkę bułki tartej, aby był bardziej zwięzły. Posmakować, czy jest odpowiednio słony
Ciasto rozwałkować na taką grubość, jak do tradycyjnych pierogów. Wycinać kwadraty, a po napełnieniu ich farszem, sklejać tak, by powstały rożki. Ładniej wyglądają, gdy brzegi sklejamy widelcem
Smażyć w głębokim tłuszczu, podobnie jak faworki. Odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.