Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Krakowski
2 żółtka utrzeć z 100g cukru i paczką cukru waniliowego,
dolać ½ szklanki mleka i całość dodać do mąki z drożdżami.
Ciasto wyrabiać mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Gdy będzie odstawać od miski dodać stopione i lekko
ostudzone 4 płaski łyżki masła i wyrabiać jeszcze przez
chwilę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
• 150g maku zalać wrzącą wodą i gotować przez 20 min.
Następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce z
gęstym sitkiem. 50g margaryny roztopić w rondlu, dołożyć do
niej mak, 5-8 łyżek cukru i cukier waniliowy. Można dodać 2-3 łyżki
miodu. Masę smażyć 10-15 min, ciągle mieszając. Ubić sztywną
pianę z 2 białek i połączyć z ostudzoną masą.
• Wyrośnie ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i
rozwałkować na prostokąt (30x25cm) masę makową
rozsmarować na cieście, pozostawiając 2 cm wolne przy
dłuższym boku. Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż
krótszego boku, owinąć natłuszczonym
papierem do pieczenia (pozostawiając 1cm luzu) lub włożyć do
wysmarowanej tłuszczem foremki i pozostawić jeszcze
Raz do wyrośnięcia. Piec przez ok. 50 min. W temp. 170stopni.
Po lekkim wystudzeniu makowiec posmarować
„polewą marcepanową”