Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe ciasto
500 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
3-4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki (30%tłuszczu)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki Żelatyny Dr. Oetkera
Do nasączenia:
trochę wiśniówki
Do dekoracji:
pół tabliczki startej czekolady
cukier puder
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na krem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy, ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach (30x35cm). Piec około 12 minut.
Gorące ciasto wyłożyć na deskę tak, aby papier do pieczenia znajdował się na wierzchu. Papier posmarować zimną wodą, ostrożnie oderwać.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa paski. W jednym z nich wykroić foremką serduszka. Dolny blat pokropić wiśniówką. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, gdy napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zmiksować z wystudzoną płynną żelatyną. Masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować, wstawić do lodówki. Wiśnie przełożyć do garnka, zagotować z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody. Masę ponownie zagotować cały czas mieszając, odstawić do wystudzenia. Zimną masę wiśniową rozsmarować na masie śmietanowej. Nałożyć drugi blat ciasta z wyciętymi serduszkami. Wierzch ciasta pokropić wiśniówką. Ciasto posypać cukrem pudrem i czekoladą. Ułożyć wycięte serduszka. Ciasto wstawić do lodówki.