Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe markizy – ciasteczka
5 łyżek cukru pudru
torebka cukru waniliowego
Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, wsypać zmielone migdały i kakao, wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm Blaszaną foremkę wyciąć 24 krążki o średnicy 8 cm Ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 210 C.
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę wystudzonych ciastek posmarować cienką warstwą kremu, złożyć po dwa krążki, lekko docisnąć.