Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w kawowym cieście
Z 40 dag mąki pszennej, proszku do pieczenia, kakao, sypkiej kawy rozpuszczalnej, 25 dag masła, 10 dag cukru i 3 żółtek zagniatamy ciasto- dzielimy je na 2 części i wkładamy do lodówki na 2 godz.
MASA SEROWA
Ucieramy 3 żółtka z 10 dag cukru i cukrem waniliowym - łączymy z 10 dag utartego masła, dodajemy powoli serek homogenizowany- cały czas ucieramy- dokładamy takżę po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej- ucieramy na gładką masę.
6 białek ubijamy na sztywną pianę- dodajemy do masy serowej- delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy olejem i bezpośrednio na nią ścieramy na grubej tarce jedną część schłodzonego wcześniej ciasta.
Na ciasto wylewamy masę serową i ścieramy na nią drugą część ciasta.
Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60-70 minut.
Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.
Studzimy.