Wieniec kakaowy z jabłkami, orzechami i żurawiną

Wieniec kakaowy z jabłkami, orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • olej słonecznikowy

    3/4 szklanki
  • przypr. do ciastek korzennych

    2 łyżeczki
  • kakao naturalne

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • jabłka

    2 sztuki
  • lukier

  • POSYPKA

  • olejek waniliowy

  • żurawina

  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pokruszone, przebrane orzechy włoskie, suszoną żurawinę i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka oprószyłam 2 łyżkami mąki i wymieszałam. Mąkę przesiałam z solą, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do ciasteczek korzennych. Jajka ubiłam na puszystą, kremową masę dodając czubatą szklankę cukru i jedną łyżeczkę olejku z prawdziwą wanilią. Cały czas miksując dodawałam do jajek po 1 łyżce suchych składników i po trochu oleju - aż do wyczerpania składników. Na koniec dosypałam jabłka z bakaliami i wymieszałam całość łyżką. Ciasto wyłożyłam do tortownicy śr. 26 cm, takiej z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej lekko tartą bułką. Piekłam ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., ale przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem czy na pewno jest upieczone. Po wystudzeniu polałam lukrem utartym z białka, cukru pudru i soki z cytryny (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/93127/lukier-z-bialkiem.html) i posypałam kolorową posypką i czekoladowymi piegami. Trzeba kroić ostrożnie bo lukier po zaschnięciu może się kruszyć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (47)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

26.06.2017 11:40
Wspaniałości :)

ben-ka

19.05.2017 12:34
Bardzo apetyczny ten wieniec.

Bożena Matuszczyk

31.01.2017 13:17
Smakowite i kuszące.;)

agnieszka214

14.10.2016 07:31
Poprosze kawałek pycha

ilka01

29.07.2016 10:57
pięknie wygląda

jagoda5913

26.07.2016 10:48
pięknie wygląda

bartek8585

23.06.2016 23:52
mnie również

Klausia

01.06.2016 14:47
podoba mi się takie ciasto

Ada-Gaba

31.05.2016 07:46
pysznie wygląda

smerfetka79

26.05.2016 22:22
/zapisuję do księgi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat