Przepis i sposób przygotowania na: Tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą
Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z małym jajem . Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille.
Podawać z sosem jogurtowym.
Zajadać nad talerzykiem :) Jest to ciekawa propozycja na danie imprezowe lub ciekawy obiad.