Jabłecznik z orzechami

Jabłecznik z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka tarta pikantna

    20 dkg
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • masło

    25 dkg
  • cukier puder

    25 dkg
  • sól

    do smaku
  • skórka z cytryny

  • Nadzienie:

  • rodzynki

    10 dkg
  • rum

    5 łyżek
  • jabłka

    1 kg
  • marmolada brzoskwiniowa

    15 dkg
  • orzechy laskowe

    20 mielne
  • orzechy włoskie

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać rumem, zostawić na noc. Orzechy wymieszać z bułką tartą, jajkami, cukrem waniliowym, solą, cynamonem oraz startą skórką cytrynową. Obrane jabłka pokroić w plastry. Masło utrzeć z cukrem i dodać do masy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć ciasto. Ułożyć na nim jabłka, wciskając je w masę. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie odcedzić rodzynki, marmoladę zagotować, ciasto posmarować marmoladę i posypać rodzynkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mehia

15.06.2011 18:34
pycha :)

romanrafal

24.01.2011 17:34
fajne

accee

21.01.2011 21:25
Extra

Iwona51

20.01.2011 14:18
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat