Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rafaello
Do białek dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i miksować na wolnych obrotach.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę do masy.
Wymieszać wszystko, żeby nie było grudek.
Wylać ciasto na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę. Piec w temp. 180- 200 st. C przez około 30 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, obrócić go na drugą stronę i przeciąć w poprzek na pół.
Podgrzać niesłodzone mleko skondensowane, dodać czekoladę i czekać aż się rozpuści.
Po wystygnięciu dodać 2 bite śmietany w proszku i na wysokich obrotach miksować około 6 minut. Dodać połowę wiórków i wymieszać,
Na jeden biszkopt wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim i nałożyć resztę masy (można wysmarować boki ciasta). Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na około godzinę.