Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem tuńczykowo pomidorowym
Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Osolić i opieprzyć do smaku.
Paprykę pokroić na małe kawałeczki. Dodać na patelnię.
Pomidory z puszki (najlepiej pokrojone i bez skórki) dołożyć do podsmażonych pieczarek i papryki. Podlać odrobiną wody. Dodać przyprawy do smaku.
Dusić ok 8-10 minut pod przykryciem na małym ogniu, do momentu kiedy papryka zmięknie i woda wyparuje - sos zrobi się zwarty. Pod koniec duszenia, dodać prawie całą puszkę odsączonego tuńczyka (zostawić trochę do ozdoby). Wymieszać z resztą składników na patelni.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, polać na środku sosem. Ułożyć na wierzchu \"kleks\" z tuńczyka i posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem konserwowym.