Kalafior zapiekany z mięsem, ziemniakami i prażoną cebulką

Kalafior zapiekany z mięsem, ziemniakami i prażoną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    8 szt.
  • piersi z kurczaka

    20 dag
  • karkówki

    30 dag
  • prażonej cebulki

    8 dag
  • śmietany 18%

    200 ml
  • goudy

    40 dag
  • cebuli

    1 szt.
  • jajek

    3 szt.
  • mąki pszennej

    4 łyżki
  • bulion

    1 szt.
  • kalafior

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z kurczaka i karkówkę ugotować do miękkości w bulionie z dodatkiem cebuli, ziela angielskiego, pieprzu, soli i liścia laurowego. Ugotowane mięso zmielić i pozostawić do wystygnięcia.

Ziemniaki wyczyścić pod bieżącą wodą i gotować w mundurkach na pół \"miękko\". następnie ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, do wrzątku dodać kalafior podzielony na różyczki i gotować 7 minut.

W osobnym naczyniu przygotować ciasto: ubić jajka ze śmietaną i 25 dag goudy i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki, polać 1/3 przygotowanego wcześniej ciasta, ułożyć zmielone mięso, polać kolejną częścią ciasta ułożyć różyczki kalafiora, obficie posypać prażoną cebulą i polać ostatnią częścią ciasta. Przykryć papierem do pieczenia.

Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 30-40 minut. Pod koniec zapiekania posypać pozostałym serem i wstawić do piecyka ponownie, aby ser się roztopił.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.06.2012 17:16
fajny pomysł

kasienka23

06.11.2011 13:29
pycha

malaczarna23

05.10.2011 10:27
wyśmienite

Renataj

29.07.2011 10:03
Pyszne

Marzena40

04.05.2011 11:58
extra

IlonaAlbertos

12.04.2011 01:16
Uwielbiam zapiekanki :) A Twoja wygląda wspaniale.

Baska Kaska

10.02.2011 10:06
muszę skorzystać kiedyś z przepisu

wedith1

07.12.2010 19:03
To coś dla mnie! Pychota!!!!!

buksiak12

16.09.2010 15:53
mniam mniam

Kate131

25.05.2010 08:52
bardzo ciekawy przepis,musze spróbowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat