Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem
Skrzydełka opłukać, osuszyć, odciąć najcieńsze kawałki, natrzeć mięso solą i pieprzem. Cebulę pokroić na ósemki. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. W misce wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem papryki i natki). Przelać powstałą marynatę do zamykanego woreczka, dodać skrzydełka i cebulę. Zamknąć, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niego skrzydełka z marynatą. Posypać obficie mielona papryką. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Piec godzinę. Usunąć rękaw, obrócić skrzydełka i posypać papryką. Podpiec 15 minut, obrócić i zarumienić 15 minut wierzch. Usunąć folię aluminiową. Podawać posypane posiekaną natką z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.