Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z katarzynkami
Pieczemy w 180 stopniach C. około 30minut - na złoty kolor.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wody.
Obrane ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi otworami.
Podsmażamy i do podsmażonych wsypujemy sypkie galaretki - brzoskwiniowe lub morelowe.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na przestudzony biszkopt rozkładamy przesmażone, ciepłe jabłka wymieszane dokładnie z galaretkami.
Na jabłkach układamy katarzynki.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się jej mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Śnieżki przygotowujemy wg przepisu producenta, zamieszczonego na opakowaniu, tylko dodajemy o 50 ml mleka mniej.
Ubijamy ją ok 3-5 minut a następnie dodajemy porcjami krzepnącą galaretkę.
Masą śnieżkowo-galaretkową nakrywamy masę jabłkową i katarzynki.
Wstawiamy do chłodziarki aby ciasto galaretkami zestaliło się..