Babka piaskowa

Babka piaskowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1 szklanka
  • esencja migdałowa

    3-4 krople
  • jaja

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę margaryny zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
Ciągle miksując dodawaj na przemian mąkę i jajka, odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
Jasną masę wlej do formy, na nią przełóż masę z kakao, lekko wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

23.12.2011 13:12
lubię babeczki

RenataZ-et

01.10.2011 19:58
rewelacyjna

Seba

13.09.2011 10:23
pycha

Margo1

23.09.2010 11:10
Babki są smaczne ,ja lubię do herbaty

Grażka1

16.09.2010 15:35
też piekę taka babkę, czasami zamiast kakao dodaje kisiel lub sok z cytryny.

lucyna15

16.06.2010 09:39
ciekawy troszke inaczej robie ale fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat