Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ajerkoniakowe
2 szklanki mleka
1 szklanka adwokata
1 łyżka maki kukurydzianej
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
200 g masła
Ciasto
Orzechy zmielić przez maszynkę, żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę - wymieszać z utartymi orzechami. Następnie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masa orzechową. Tortownice do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto - piec ok 30 minut do zrumienienia w 180 C - wystudzić.
Krem
Do garnuszka wlej szklankę mleka i szklankę ajerkoniaku - gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszać. Do miski wlej resztę mleka i wymieszaj z mąkami do gotującego się mleka z ajerkoniakiem wlej tą zawartość z mąkami i szybko mieszaj tak by niepowstały grudki. Wystudzić budyń następnie go utrzyj z masłem dodając po kawałku - masło powinno mieć temperaturę pokojową.. Krem wstawić do lodówki by stężał następnie posmarować nim zimne ciasto -przechowywać w lodówce.
Przed podaniem posypać startą czekoladą ( budyń nie jest bardzo ścisły więc jeśli chcecie zwiększcie o łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej)