Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec Ani
Oddzielić białka i ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do keksówki i piec około 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przesmażyć na patelni. Jeszcze gorące jabłka wymieszać z galaretką. Jeśli jabłka są za kwaśne dodać nieco cukru. Zostawić do ostygnięcia.
Masa różowa:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt wiśniowy i sok z cytryny. Na końcu wymieszać z galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Zostawić do lekkiego stężenia.
Układać w następującej kolejności: na spodzie ciasto, potem masa jabłkowa, masa różowa, ciasto. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!!
--> galaretkę cytrynową dodajemy bez rozpuszczania jej w wodzie
--> masa różową nakładać dopiero gdy masa jabłkowa delikatnie stężeje