Babka w ciemnej polewie

Babka w ciemnej polewie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna lub masło

    120 g
  • cukier kryształ

    90 g
  • woda

    3 łyżki
  • ciemne kakao

    4 łyżki
  • mąka pszenna tortowa

    350 g
  • cukier kryształ

    250 dag
  • jaja

    4 - 5 szt
  • margaryna lub masło roślinne

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat cytrynowy

    4-6 kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki odpowiednio wcześnie wyjmujemy i pozostawiamy tak, by miały temperaturę pokojową .

Miękkie masło ucieramy z połową cukru.
Żółtka również ucieramy - z pozostałym cukrem, a białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito, aromat cytrynowy, a na końcu sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy z kominkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni c i wstawiamy ciasto.
Pieczemy je około 45-50 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto jest już upieczone przygotowujemy polewę.
Mieszamy cukier z kakao, dodajemy 2 -3 łyżki wody i gotujemy masę na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodajemy margarynę lub masło i cały czas mieszając gotujemy 2 -3 minuty - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Chłodne ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy gorącą lub mocno ciepłą masą - polewą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

12.12.2011 16:02
lubię babki

banditka

18.10.2011 08:43
uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat