Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa żółta lub zielona

    75 dag
  • pieczarki

    25 dag
  • jaja na twardo

    4 szt
  • sos tatarski

    125 - 180 ml
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę umyć, oczyścić pozbawić łyka i końcówek z każdej strony strąka.
Oczyszczone strąki pokroić na 1 cm kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować do miękkości (ok. 10 - 15 minut), odcedzić i ostudzić.
Pieczarki oczyścić, umyć bardzo dokładnie, wrzucić na gotującą się osoloną i zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wodę na kilka minut celem zblanszowania (można sałatkę zrobić również z surowych, skropionych sokiem z cytryny pieczarek), odcedzić je, przelać zimną wodą by je zahartować.
Osuszyć pieczarki i drobno posiekać.
Pieczarki wymieszać z ostudzoną fasolką i sosem tatarskim.
Dodać drobno posiekany czosnek i zieloną pietruszkę i część posiekanych ugotowanych jaj.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - wymieszać. Gotową sałatkę wyłożyć na szklaną salaterkę, obłożyć posiekanymi pozostałymi jajkami, cząstkami pieczarek, zieloną pietruszką lub wg własnego upodobania. Sałatkę podawać jako przystawkę, lub danie kolacyjne z dodatkiem pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

06.08.2010 20:16
Pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat