Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna pieczona szynka
porcja: 396 kcal
przygotowanie: ok. 2,5 godzin
na 10 porcji
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, rozetrzeć z majerankiem i olejem. Marynatą posmarować mięso. Oprószyć pieprzem. Wstawić na 48 godzin do lodówki. W tym czasie szynkę kilkakrotnie obrócić. Po wyjęciu mięso natrzeć solą zmiękczającą. Mocno obwiązać nicią, jednocześnie wsuwając pod nią listki laurowe. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Szynkę włożyć do rękawa do pieczenia. Do środka wlać kilka łyżek wody i dodać ćwiartki cebuli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C. Potem temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Z ciepłej szynki usunąć liście laurowe i odstawić ją do wystudzenia.