Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony.
* 2 karpie po ok.1,5 kg
* jajka do panierowania (ok. 5 sztuk)
* mąka do panierowania
* olej do smażenia
* kostka masła
* sól
* pieprz cytrynowy
* 1/2 cytryny
Karpie sprawione kroimy w dzwonka, lub filetujemy. Płuczemy dokładnie i osączamy. Lekko przecieramy połówką cytryny.
Każdy kawałek lekko solimy z dwóch stron i prószymy pieprzem cytrynowym.
Rozgrzewamy olej, wkładamy kawałek masła.Na rozgrzany tłuszcz wkładamy porcje karpia panierowanego kolejno w mące, jajkach i znów w mące. Smażymy z obu stron. Kolejne porcje smażymy na świeżym tłuszczu.
Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku kładziemy wiórki masła i zapiekamy w 200 stopniach ok. 15-20 minut.