Przepis i sposób przygotowania na: Lekki biszkopt z kremem
Białka ubijamy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, nastepnie zółtka i powoli wlewamy 6 łyżek przegotowanej zimnej wody. Mieszając nastepnie wsypujemy mąkę z proszkeim do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp. 180.
Krem:
pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem ( 4 łyżki) i cukrem waniliowym, Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkiem i łyżką mąki. Miszamy , tak by nie było grudek. Gdy budyń zgęstnieje , odstawiamy do wystygnięcia . Margarynę ucieramy na puch.Nie przerywając stopniowo dodajemy budyń.
Galaretki rozpuszczamy osobno w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu . W dwuch naczyniach zalewamy owoce , tak by galaretka tylko je przykryła. Gdy stężeje kroimy w kostkę.
Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną cześć smarujemy 1/2 kremu,układamy połowę galaretki . Przekrywamy druga połową biszkoptu. Na wierzch wykładamy resztę kremu i galaretki, stroimy bitą śmietaną.