W-Z-tka z alkoholem

W-Z-tka z alkoholem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2-3 szt
  • ciemne kakao

    2 łyżki
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • mąka tortowa

    25 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • masło roślinne

    250 g
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    0,5 szkl
  • masło (roślinne lub śmietankowe)

    250 g
  • mleczna lub gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • lub może być słodkie kakao

    4 ŁYŻKI
  • wódka

    1 (biała)
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • kleik ryżowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Kostkę masła utrzeć z cukrem, dodać jaja i resztę składników.Ucierać na jednolitą masę. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku.

Kleik wymieszać z wódką i odstawić.
Wiórka, mleko i cukier - zagotować, ostudzić i odstawić.

Masło miksować do konsystencji śmietany, i dodawać porcjami, na przemian masę kleikową i kokosową.
Na upieczone, przestudzone ciasto rozsmarować wyrobioną masę kleikowo kokosową.
Posypać startą czekoladą, lub słodkim kakao instant.

Na fotce przedstawiona jest W-Z-tka posypana słodkim kakao oraz udekorowana rurkami waflowymi i rożkami z nadzieniem ajerkoniakowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

07.09.2011 13:24
ładnie wygląda

maryśka

09.05.2011 18:28
ciekawa

Ewa104

06.03.2011 11:22
Pysznie się zapowiada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat