Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • mleko

  • woda gazowana

  • olej

  • sól

  • pieczarki

  • cebula biała

  • cukier

  • bułka tarta

  • pietruszka zielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do garnka wlewam około 3 szklanek mleka, dodaję 2 jajka, łyżeczkę soli, szczyptę cukru, około 100 ml wody gazowanej, kilka łyżek oleju i mąki tyle, aby ciasto było nie za gęste. Wolę naleśniki cienkie, dlatego ciasto powinno być bardziej rzadkie. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewam około łyżki (chochli) ciasta i smażę na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
W międzyczasie przygotowuję farsz: pieczarki myjemy i trzemy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, na łyżce masła. Następnie dodajemy pieczarki, solimy, posypujemy pieprzem i mieszamy. Gdy pieczarki będą ugotowane dodajemy posiekaną pietruszkę oraz łączymy wszystko za pomocą jajka.
Każdego naleśnika następnie obdzielam hojnie farszem pieczarkowym i zawijam tak, aby ten farsz nie wylatywał. Gdy uformuję wszystkie krokiety moczę je dokładnie w jajku, obtaczam w bułce tartej i obsmażam na złoty kolor na małym ogniu. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pigila

02.06.2011 06:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat