Budyń czekoladowy z gruszkami i owocową posypką

Budyń czekoladowy z gruszkami i owocową posypką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

  • mąka ziemniaczana

  • cukier

  • kakao

  • masło

  • cukier waniliowy

  • gruszki

  • skórka pomarańczowa

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 nieduże gruszki obrałam, pokroiłam na kawałki usuwając gniazdo nasienne. Obgotowałam je przez 2 min. w 3/4 szkl. wody z dodatkiem 2 łyżek cukru, odcedziłam a pozostały płyn zachowałam.
W jednej szkl. zimnego mleka rozmieszałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki kakao naturalnego. W garnku zagotowałam 2,5 szkl. mleka dodając wywar z gruszek, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego. Gdy płyn zaczął wrzeć cały czas mieszając wlałam zimne mleka z dodatkami i gotowałam całość ok. 3-4 min. nie przerywając mieszania.
Rozlałam gorący budyń do miseczek i odstawiłam aby lekko przestygł. Na wierzchu ułożyłam po trochu gotowanych gruszek. Posypałam posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

15.02.2017 10:57
musze sprobowac

Klausia

13.09.2016 12:41
Budyniu z owocami jeszcze nie jadłam, jedynie w cieście.

IZABELA29

12.08.2016 11:56
bardzo dobry budyn

Franciszek

29.07.2016 10:36
wygląda pięknie

Milena

09.07.2016 13:16
Ciekawe urozmaicenie :)

Maridka19

14.02.2016 08:28
Domowy najlepszy

dorrota

05.02.2016 07:58
świetnie wygląda!

Edita

25.01.2016 08:15
pewnie smaczne

msmariusz

06.01.2016 22:02
zaszalałas dzisiaj

Małgorzata92

03.09.2015 13:44
Na pewno smakuje tak jak wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat