Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z kurczakiem wędzonym.
* 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
* 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
* 1 szklanka mąki
* 1 jajko
* 3/4 szklanki wody
* 1/2 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki tymianku
* 1/3 łyżeczki soli
* olej do smażenia
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Fasolkę i groszek opłukać z zalewy i osączyć. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem i solą. Wrzucić mięso i groszek z fasolą. Posypać tymiankiem. Sodę rozmieszać z łyżką zimnej wody, dobrze wymieszać z masą. Smażyć od razu na rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor z obydwu stron. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Można jeść same, ew. z surówką. Można też podać oddzielnie sos np. czosnkowy czy paprykowy. Podawać gorące.