Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szachownica
ser 1 kg
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło ekstra 1 kostka
zapach rumowy
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajka 6 szt
Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, tniemy w paski o szerokości 2 cm. Masa serowa: ser mielimy. Masło ucieramy z żółtkami oraz cukrem, dodajemy pozostałe składniki oraz ser, dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do sera i bardzo ostrożnie mieszamy. W blasze układamy paski biszkoptu w odległości 2 cm jeden od drugiego. W wolne miejsca układamy masę serową, następnie na ser układamy paski biszkoptu, a na biszkopt znowu ser. Pieczemy w temp. 180*c około godziny. Po upieczeniu ciasto kroimy na skos.