Zebra

Zebra

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąki tortowej

    2 szklanki
  • cukru

    1 1/2 szklanki
  • wody

    10 łyżek
  • proszku do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • mąki

    2 łyzki
  • do ciasta

    Polewa
  • masła lub margaryny

    10 dag
  • mleka

    2 łyzki
  • cukru pudru

    10 dag
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyzka
  • kakao

    2-3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jajka całe wbijamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, olej wode i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. razem wszystko miksując na jednolitą masę. Następnie dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. I miksujemy.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki wlewamy na przemian raz ciemną raz jasnąmasę. Foremka jak na babkę prostokatna. Pieczemy w temperaturze 200C około godziny.

Mozemy polać upieczoną babkę roztopioną gorzką czekoladą lub zrobić polewę.

Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy(nie wolno zagotować), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Następnie oblac ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Mozemy posypac kokosem lub kolorowymi cukiereczkami.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

28.06.2011 17:30
dziś widziałem na ulicy

cukiereczek

15.06.2011 12:37
lubię to ciasto

MAR3STA

28.11.2010 08:42
piękne ciasto!

Izabela28

11.10.2010 12:01
Fajna babka:) Też taką podobną czasem piekę:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat