Tort orzechowo-kawowy

Tort orzechowo-kawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    3
  • mąka pszenna

    3 dag
  • jaja

    8 szt
  • cukier

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • kawa zimna mocna - napar

    2 łyżki
  • skórka otarta z cytrynyz 1

    szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • śmietanka 36%

    20 dag
  • mleko

    5-6 łyżek
  • sok cytrynowy

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    3 opak
  • czekolada starta

    2-3 łyżki
  • wódka

    2 łyżki
  • orzechy laskowe

    20 mielone
  • ser mascarpone

    50 dag
  • kawa

    100 (mocna, zimna)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

oraz do przygotowania formy:
* masło 1 łyżka
* bułka tarta 1 łyżka

Na ciasto: białka ubić z solą na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać porcjami 1 /3 cukru.
Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na
gęstą masę. Wymieszać z kawą i skórką cytrynową.

Do masy żółtkowej dodać połowę orzechów i pianę z białek.
Resztę orzechów wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Upieczone ciasto przetrzymać kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Następnie wyjąć z piekarnika i z tortownicy, pozostawić do ostygnięcia.

Na krem:
śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
Ser utrzeć z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodać bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto przekroić na trzy krążki.
Dwa dolne krążki nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, posmarować kremem i nałożyć na nie trzeci blat ciasta.
Całość posmarować resztą kremu, posypać startą czekoladą i przybrać wg własnego uznania - ja zrobiłam dekorację z marcepanowych róż, zrobionych własnoręcznie..

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

05.03.2012 08:47
musi być pyszny

Krzysztof42

24.06.2011 18:08
bardzo lubię torty

Misiakova

17.02.2011 19:34
ciekawa propozycja

stokrotka

25.10.2010 08:23
musi być smaczny!

ewelina/bunia

11.09.2010 21:00
nie dla mnie

ZEWA

28.08.2010 14:54
śliczny ten torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat