Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe z kokosową nutą
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 opakowanie kisielu wiśniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Odzielić białką od żółtek.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Dodawać cukier z cukrem waniliowym ciągle ubijając, a następnie, nie przerywając miksowania- dodawać po jednym żółtku.
Odłożyć mikser , dodać mąkę pszenną, kisiel wiśniowy i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką (ja polecam silikonową łopatkę) w taki sposób, żeby składniki się wymieszały, a jednocześnie, żebyśmy wpuścili dużo powietrza do masy podczas mieszania.
Ciasto przełożyć do prostokątnej dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 20-30 minut.
W czasie pieczenia biszkoptu przygotować resztę składników ciasta:
Wlać wodę do garnuszka, dodać sok z puszki z brzoskwiniami i zagotować. W tym czasie obrać i pokroić słodkie jabłka na ćwiartki i ćwiartki na plasterki. Wrzucić do gotującego się syropu, gotować parę minut i wyjąć jabłka z syropu.
Syrop ponownie zagotować. 2 opakowania budyniu rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody, wlać do gotującego się syropu, wyłączyć gaz pod garnkiem i mieszać aż zrobi się budyń.
Brzoskwinie z puszki pokroić na plasterki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki kokoseowe, dokładnie wymieszać, chwilę podgrzewać, następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 jajka ciągle miksując na gładką masę.
Na upieczonym biszkopcie ułożyć warstwę jabłek, potem warstwę brzoskwiń, zalać budyniem i na wierzch wyłożyć kokosową masę.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.