Przepis i sposób przygotowania na: Kulki serowe w sosie pieczarkowym
W tym czasie możemy przygotowac sos pieczarkowy. Pokrojone pieczarki dusimy na oleju, z dodatkiem wody, aby powstał fajny wywar do sosu, do miękkości. Na końcu solimy i pieprzymy. Warto właściwie od tego zacząć.Pieczarki studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej lub margarynę i dodajemy mąkę, robiąc złotą zasmażkę. Warto dodać wtedy kucharek, sos będzie smaczniejszy.Rozprowadzamy go zimnym wywarem z pieczarek, do połączenia na gładki sos. Na końcu wrzucamy pieczarki i doprawiamy do smaku.
Teraz pora na nasze kulki. Przygotowujemy ok. 3 szklanek bulionu warzywnego ( może być z kostki) i do garnka z bulionem ostrożnie wkładamy kulki wielkości orzecha laskowego, utoczone z masy serowo-ziołowej. Gotujemy ok. 5 minut na średnim ogniu, pilnując, żeby się nie rozpadły. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na talerze , polewając sosem pieczarkowym.