Przepis i sposób przygotowania na: BUŁKI Z FARSZEM
• 3 szklanki mąki
• 2 łyżki masła
• 3 dkg drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 4 żółtka
• 3/4 szklanki śmietany
• 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
• szczypta soli
• FARSZ:
• 40 dkg pieczarek
• 2 parówki
• duża cebula
• pieprz
• POZA TYM:
• 1 żółtko do posmarowania bułek
• 2 łyżki sezamu
• gruba sól
1.FARSZ : cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę zeszklić, dorzucić pieczarki, dusić kilka minut aż sok odparuje. zmielić pieczarki z parówkami, doprawić do smaku.
2.CIASTO: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.
3.Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w przykrytej misce na 1/2 godziny.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz wyrobić. Odkrawać po kawałku, nakładać farsz, formować bułeczki.
5.Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
6.Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, posypać sezamem i solą.
7.Piec w temperaturze 180-190 stopni C przez około 25 minut.
8.SMACZNEGO!!!