Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPTOWE ROLADKI:
0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
0,5 szklanki cukru
PONADTO:
dżem truskawkowy
2 galaretki cytrynowe.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto na wyłożoną papierem formę (25x36cm). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok.25 min. w temp.p. 170 stopni. Po upieczeniu ściąć jeszcze z ciepłego biszkoptu 1/3 ciasta. Następnie górną część ciasta smarujemy dżemem i zwijamy w roladę (po krótszym boku). Ostudzić. Pozostałe 2/3 ciasta włożyć do formy.
Ok. 2/4 szklanki mleka odlać o rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do gotującego się budyniu wsypać galaretkę w proszku. Wymieszać dokładnie i wystudzić. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Zwiniętą wcześniej roladę pokroić w plasterki i ułożyć je na masie.
2 galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę zalać masę z roladkami. Schłodzić.