Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś gęsia z jabłkami
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przed wstawieniem dodać do bulionu sos sojowy. Piec łącznie 2,5 godz.
W naczyniu pod przykryciem piec 2 godziny. W trakcie pieczenia obrócić dwa - trzy razy w sosie.
Kolejne - ostatnie pół godziny piec bez przykrycia - dodać cząstki jabłek, np złota i szara reneta (można obrać) . Skórkę gęsi z wierzchu posmarować sosem słodkim chili - zapiekać by się ładnie zarumieniła.
W tym czasie, w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Bułki porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić na kilka minut do nasiąknięcia, dodać sól, jaja, wymieszać dokładnie, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać masę. Ciasto wkładać ostrożnie łyżką stołową do gotującej się wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Jedną, płaską łyżkę mąki rozrobić w 0,5 szklanki zimnej wody - dolać do naczynia z gęsią, przemieszać sos.
Pierś z gęsi ułożyć na podłużnym półmisku razem z jabłkami i kluskami. Polać sosem. Sos podać także w sosjerce. Podawać z buraczkami domowymi.
Nasza gąska hodowana była głownie na zielonce - trawa, pokrzywy, koniczyna do tego ziarna pszenicy i otręby pszenne - dzięki temu miała mało tłuszczu a dużo mięsa.