Przepis i sposób przygotowania na: Sernik po czekoladową pianką .
2 szklanki mąki ,
1/2 szklanki cukru
150 g margaryny
jajko
żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA:
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego najlepiej gotowego z wiaderka
4 żółtka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
szklanka cukru
2 szklanki mleka
3 budynie śmietankowe
PIANKA:
1/2 szklanki cukru
łyżka octu
1 budyń czekoladowy
4 białka.
Zagniatamy ciasto .Wylepiamy nim dno i boki blaszki na wysokości 2 cm.Ser ,4 żółtka,2 jajka miksujemy ze sobą .Dodajemy olej ,cukier i budynie.Następnie wlewamy powoli mleko i dokładnie miksujemy.Masę serową wylewamy na ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* C i pieczemy przez 50 minut.Z 4 białek ubijamy pianę ,dodajemy cukier i proszek budyniowy i ocet.Po upieczeniu sernika wyciągamy go i smarujemy pianką czekoladową
.Wstawiamy jeszcze na 15 minut do piekarnika.Po tym czasie wyłańczamy
piekarnik ,uchylamy lekko drzwiczka i trzymamy sernik w nim około 20
minut .Po wystudzeniu wkładamy do lodówki.