Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanki mleka

    2
  • mała łyżeczka soku z cytryny

    1
  • łyżki posiekanych listków świeżej mięty

    2
  • odrobina soli, pieprz mielony

    do smaku:
  • gruszka

    1 dojrzała
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Taki chłodnik doskonale orzeźwi w upalny dzień...Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty...

Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

leonkot

18.09.2011 14:08
ciekawe połączenie

Misia90

04.08.2011 00:39
fajne

Marysia

04.08.2011 00:23
fajne

Karolina69

04.08.2011 00:14
fajne

Anna169Hosz

26.05.2011 11:26
Zapowiada się bardzo smacznie.

Grażyna13

20.04.2011 18:05
Pyszne połączenie smaków :)

Małgorzata113

17.07.2010 09:39
W sam raz na dzisiejszy upał.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat